Πιπιλά!!! Αγαπημένη για τα παιδιά, μιας και τους δίνει ανακούφιση, ευχαρίστηση και τα νανουρίζει τη στιγμή που θέλουν να κοιμηθούν. Αγαπημένη και για τους γονείς που τη χρησιμοποιούν για να ρυθμίσουν πιο εύκολα την ανησυχία και τον ύπνο των παιδιών τους.
Είναι όμως η χρήση της μόνο θετική; Πότε πρέπει να διακόπτεται και πώς;
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής η καταλληλότερη ηλικία διακοπής είναι μεταξύ 6-12 μηνών. Ξέρουμε όμως, πολύ καλά, ότι αυτό απέχει αρκετά από τη δική μας πραγματικότητα. Η χρήση της ωστόσο μετά την ηλικία των 2-3 ετών ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Μπορεί να προκαλέσει σημαντικά οδοντικά προβλήματα και έχει συσχετιστεί με την πρώιμη εμφάνιση τερηδόνας. Πολύ συχνά οδηγεί επίσης σε δυσκολίες άρθρωσης του λόγου. Επιπλέον, η παρατεταμένη χρήση της εμποδίζει την συναισθηματική ωρίμανση των παιδιών.
Πώς, όμως, μπορόυμε να διακόψουμε τη χρήση της;
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι και ίσως να είναι διαφορετικός ο καταλληλότερος για το κάθε παιδί.
- Περιορίστε τη χρήση της στις ώρες που το παιδί θέλει να κοιμηθεί. Είμαστε υπέρ των σταδιακών αλλαγών, ειδικά σε ότι αφορά διακοπή ενός τόσο σημαντικού για το παιδί αντικειμένου. Ξεκινήστε εξαφανίζοντας την από το οπτικό πεδίο του παιδιού κάποιες ώρες της ημέρα και σταδιακά περιοριστείτε στη χρήση της μόνο την ώρα του ύπνου.
- Περιοριστείτε σε μια μοναδική πιπίλα. Συχνά κυκλοφορούν δεκάδες πιπίλες στο σπίτι. Ένα σημαντικό βήμα θα είναι να περιοριστείτε σε μια, έτσι ώστε να μην είναι και τόσο εύκολα προσβάσιμη προς το παιδί.
- Αποσπάστε την προσοχή του τη στιγμή που τη ζητά χρησιμοποιώντας ένα παιχνίδι, βγαίνοντας έξω ή ότι άλλο μπορεί να είναι κατάλληλο για το παιδί.
- Χρησιμοποιήστε ένα μεταβατικό αντικείμενο (αρκουδάκι, ρουχαλάκι κ.α.) που θα το συνοδεύει την ώρα του ύπνου.
- Διαβάστε σχετικά βιβλία (κυκλοφορούν πολλά στο εμπόριο) που θα το βοηθήσουν να κατανοήσει με τα κατάλληλα λόγια τη διαδικασία και να ταυτιστεί με χαρούμενους ήρωες – παιδία που κατάφεραν να «κόψουν» την πιπίλα. Συζητήστε μαζί του λέγοντας πως μεγάλωσε πια και νιώθετε πως είναι ικανό να την «κόψει».
- Δημιουργήστε μια δική σας ιστορία κατά την οποία ο ήρωας χρειάζεται μια πιπίλα. Θα μπορούσαν να είναι και τα νεογέννητα γατάκια, σκυλάκια που είδατε στη γειτονιά. Έτσι πιθανόν, το παιδί να νιώσει συμπόνια και από μόνο του να προσφερθεί να δώσει τη δική του πιπίλα.
- Σαν γονείς θα πρέπει να πάρετε μια ομόφωνη απόφαση και να είστε σταθεροί και ψύχραιμοι υποστηρίζοντας την από κοινού.
Μαρία Λαζάρου
Λογοπαθολόγος Bsc, M.A
Υπεύθυνη Διεπιστημονικής Ομάδας ΕΥΛΟΓΟΝ